Harta site-ului
Ajutor
Un succes al schimbului de experienţă
Un succes al schimbului de experienţă

La data de 30.01.2020, în incinta gimnaziului Oxentea, s-a desfăşurat seminarul teoretic raional cu tema: „Modalităţi de aplicare a diverselor tehnici şi metode în procesul studierii modulelor noi la educaţia tehnologică”. La seminar au participat profesorii de educaţie tehnologică din instituţiile de învăţământ preuniversitar din raion. 
Conform agendei seminarului, doamna Buzila Rodica, profesoară de educaţie tehnologică din gimnaziul Oxentea a prezentat în programul powerpoint un suport informaţional binevenit pentru  studierea modulului „Antreprenoriat şi marketing”. Următoarea etapă din agenda seminarului a constituit prezentarea proiectului în programul powerpoint „Grădina şcolară”. Despre acest proiect au vorbit directorul gimnaziului, domnul Leunti Andrei, împreună cu doamna Velicinschi Adriana, coordonatorul proiectului despre crearea unei reţele de incubatoare agricole pentru dezvoltarea antreprenoriatului agricol modern, creşterea profesională şi socială a tineretului în zonele rurale şi este în colaborare cu Republica Belarus.
Proiectul „Grădina Şcolară” se implementează cu succes în 4 instituţii de învăţământ din ţară:
1. Şcoala primară „Grigore Vieru” din oraşul Ştefan-Vodă - a fost dotată cu o seră unde se cresc verdeţuri, s-au plantat diferite pomuşoare, zmeură, mure, coji, afine, fructele se vor congela şi se vor folosi în alimentaţia copiilor. Pentru dezvoltarea componentei de bussines la copii, se cresc flori în ghiveciuri, care se vor comercializa primăvara şi toamna. 
 2. Gimnaziul Oxentea din satul Oxentea, raionul Dubăsari - dispune de 2 sere unde se cultivă castraveţi, roşii, dar şi ceapă, cartofi, fasole. Legumele se folosesc, atât  în alimentaţia elevilor, cât şi pentru comercializare. Instituţia de învăţământ a fost dotată cu un minitractor cu utilaje agricole. Modulul „Tractorul” este studiat în cadrul orelor de educaţie tehnologică. Instituţia dispune de un minitractor care prelucrează terenul agricol.       
3. Centrul de instruiri EcoVisio în parteneriat cu gimnaziul din satul Rîşcova, raionul Criuleni - a fost creat un lot demonstrativ pentru agricultura ecologică, după principiile permaculturii, cu utilizarea compostului, iar pe teritoriul instituţiei de învăţământ s-au plantat pomuşoare - zmeură, coacăză. Pomuşoarele urmează să fie comercializate.
4. Centrul de Excelenţă în Horticultură şi Tehnologii Agricole din satul Ţaul, raionul Donduşeni - prin intermediul acestui proiect, instituţia a inclus noi culturi spre studiu - viţa-de-vie, zmeur, căpşun. Elevii studiază practic aceste culturi, iar roada este comercializată.       
Seminarul dat a prilejuit schimbul de experienţă în utilizarea diverselor tehnici şi metode în procesul studierii modulelor noi la educaţia tehnologică. Direcţia Învăţământ General Dubăsari, aduce mulţumiri administraţiei gimnaziului Oxentea, doamnei Velicinschi Adriana, coordonatorul proiectului şi doamnei Buzila Rodica, profesoară de educaţie tehnologică pentru buna organizare şi desfăşurarea a seminarului.   
      
                                                                                                                      Dumitru BOLGARI,
                                                                                                                      metodist, Direcţia Învăţământ General 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Un succes al schimbului de experienţă - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta